20 април 2019 - Лазаровден. Той е осмият ден преди Великден (винаги събота)Именници: На този

...
20 април 2019 - Лазаровден. Той е осмият ден преди Великден (винаги събота)Именници: На този
Коментари Харесай

Предстои един от най-големите пролетни празници. Само след дни е...

20 април 2019 - Лазаровден. 

Той е осмият ден преди Великден (винаги събота)

Именници: 

На този ден имен ден честват: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар, Лъчезар

Навсякъде стопанката наложително дарявала лазарките и със сурово яйце, а то има доста значима роля в националната религия. От една страна е знак на безсмъртието, а от друга – с него могат да се гадаят тайните на ориста и да се скапват вълшебства.

Великденските празници стартират от този ден!

Лазаровден е първият от трите огромни християнски празника, свързани с чудото на възкресението, следван от Цветница и Великден. Той постоянно се чества в съботата преди Страстната седмица. Името на празника има древноеврейски генезис и значи „ Божия помощ “.



Корените на този бит са с вековна древноезическа история. Според Библията на този ден Иисус влезнал в Йерусалим и схванал за гибелта на своя правилен другар Лазар. Отишъл при гроба му и извикал три пъти „ Лазаре, излез “. Така Лазар бил възкресен. Смята се, че което е посято на Лазаровден покълва бързо, животните напущат леговищата си и природата се преражда.

Ритуали и национални вярвания!

Най-вълнуващ от всички ритуали за деня бил плетенето на венците от набраните цветя и стартирането им в реката. Пускането на венец от госпожица в реката символизира желанието й да се задоми. Ако венецът бил заловен от момък, той желал момичето за своя жена. Затова, когато пускали венците си в реката, девойките пеели и посредством песните си изразявали своите очаквания венците да бъдат уловени точно от оня, който харесват.

Пускането на венци било и самобитно съревнование, защото който излязъл на първо време по течението на реката, тази мома щяла първа да се задоми. Лазарките се пременят в обичайни носии и обикалят къщите в селото, като пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, благополучие и благодат. Лазарките пеят единствено на Лазаровден, защото се счита за греховно да се пеят други песни. Влизайки в дома на някого, те извършват ария за всеки член от фамилията, а от своя страна стопанинът им дава разнообразни блага.

Според остарели предания, мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Двата празника - Лазаров ден и Цветница са свързани с началото на пролетта и разцъфването на природата. Обичаят лазаруване стартира със седянка. Едно от девойките се провиква: Лазаре! Иде Лазар, върви по полени - трева гази до колене. Скоро го срещнете! Отворете нови врати да улезне Лазарица, до пошета по дворове... След това лазарките вървят, носейки кошнички за яйца пеят: „ Разтвори се горо, водо, да преминат лазарици. Да не трошат криви пера, криви пера паунови ".

Като влязат в дома, където ще лазаруват, пеят на домакинята: „ Размитай Стано, дворове, и мо, нареждай Стано, столове и мо, ще ти дойдат гостове, ще ти дойдат лазарки ". След като стопанката ги кани да седнат, те й споделят, че не са пристигнали да сядат, а да попеят и поиграят за здраве и плoдородие на дома. Пеят: „ Стопанке, пролет е! Нека цъфтят цветята, дано пеят птиците в двора ти и играят лазарки - пременени и нагиздени ".

Лазарката отива и слага забрадка на рамото на детето в къщата и споделя: „ Лаленце се люлее Лазаре, на зелена морава, то не било лаленце, Лазаре, най-ми било мъжко детенце. Във ръка цвете държеше, за лазарици питаше... ". Стопанката подарява лазарките с пуканки, ябълки, бонбони и ги благославя: „ Благодаря ви, лазарки! Господ здраве да ви дава! Да сте живи и здрави! Догодина отново да дойдете, да ни поете и да ни поиграете за здраве, за здраве и благодат! ".

На Лазаровден се уважава и паметта на мъртвите, като се раздава жито. На трапезата се поставят единствено постни ястия, на утрешната Цветница е позволено да се яде и риба.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР